Contact

Linda Jansen

Peperstraat 7
4116 BG Buren
06 363 422 69
aa.snaas@gmail.com

Trimmen is een algemene benaming die alle behandelingen omvat om de vacht van de hond in een goede conditie te brengen. Er zijn verschillenden methodes om de vacht van uw hond te behandelen. Hieronder vindt u een uitleg van de methodes die ik in mijn trimsalon hanteer.

Plukken

Bij het plukken wordt de “oude”bovenste laag van de vacht verwijderd. Hier is sprake van bij honden met een ruwharige vacht. De vacht moet dan wel "plukrijp" zijn. Dit betekent dat de dekharen los moet zitten, zodat deze gemakkelijk en pijnloos te verwijderen zijn. Heeft u twijfels, kom dan gerust even langs om de vacht te laten zien. Voor de meeste pluk honden is twee keer per jaar een bezoekje aan de trimsalon voldoende.

Strippen

Strippen is een andere vorm van plukken. In dit geval wordt de hond niet helemaal tot op de onderwol geplukt. Er blijft een gedeelte van de ruwe bovenvacht staan. De hond ziet er natuurlijker uit, bij een stripvacht is het echter wel de bedoeling dat de hond vaker een bezoek brengt aan de trimsalon. Vier keer per jaar is meestal genoeg om de vacht in optimale conditie te houden.

Knippen

Knippen wordt toegepast bij honden
met een fijne haarsoort. Deze honden worden gewassen, uitgeblazen en volledig uitgekamd. Het is bij deze honden erg belangrijk dat de vacht altijd goed klitvrij gehouden wordt. Enkele voorbeelden van kniphonden zijn, Poedels en Bischon Frise’s.

Scheren

Deze methode wordt toegepast bij diverse trimtechnieken vanwege het feit dat sommige lichaamsdelen altijd geschoren moeten worden, dit is afhankelijk van de rasstandaard. Sommige honden worden helemaal geschoren. Dit gebeurt op wens van de eigenaar, of omdat het karakter van de hond een andere behandeling niet toelaat of wanneer de vacht zo veel klitten heeft dat er geen andere mogelijkheden meer zijn. Scheren wordt gedaan met behulp van een professionele tondeuse. Afhankelijk van de gewenste lengte wordt er gebruikt gemaakt van verschillende maten scheerkoppen.

Effileren

Effileren is een techniek die bij verschillende rassen word uitgevoerd. Met het effileren wordt de vacht uitgedund of ingekort met behulp van een effileerschaar. Deze bestaat uit allemaal kleine tandjes waardoor de vacht niet in een keer wordt afgeknipt. Hierdoor zal een natuurlijker resultaat ontstaan. Effileerhonden zijn bijvoorbeeld de Spaniels, Setters en Retrievers.

Ontwollen

Bij het ontwollen wordt het losse onderhaar verwijderd. Dit kan worden gedaan met daarvoor bestemd trimgereedschap. Daarnaast wordt er bij Kings en Queens gebruik gemaakt van een professionele waterblazer. Deze grote en krachtige fohn blaast met grote kracht het water én het losse onderhaar uit de vacht. De hond wordt voor deze behandeling eerst meerdere malen gewassen met een voor hem geschikte shampoo. Het voordeel van de waterblazer is dat de huid nauwelijks wordt beschadigd. Het dode haar wordt er als het ware uitgeblazen en het vastzittende haar droogt tegelijkertijd. Enkele voorbeelden van honden die ontwold kunnen worden zijn: Berner Sennens, Schotse Collie’s en Leonbergers.

Ontklitten

Klitten zijn opeen gepropte haarbolletjes die bijna niet meer te door te kammen zijn. Regelmatig vindt men de klitten achter de oren, in de liezen en onder en aan de voeten. Soms veroorzaken klitten irritatie en smetplekken. De huid onder de klit verstikt en de huid wordt schilferig en rood. In een latere fase gaat het haar vervilten, het enige wat dan nog rest is het dier kort scheren. Dan kan de huid weer ademen en de nieuwe vacht aangroeien. Na een paar trimbeurten zal er weer een normale en verzorgde vacht ontstaan. Ontklitten is een tijdrovende bezigheid waarvan vooraf niet goed in geschat kan worden hoe lang er aan gewerkt moet worden, hierdoor is het niet mogelijk vooraf een prijs op te geven. Ik werk in dit geval met een vast tarief van 30 euro per uur. Kings & Queens is een diervriendelijke trimsalon, daarom kam ik bij ernstige klitvorming niet uit maar kies ik ervoor de vacht kort te scheren. Op deze manier ontwikkelt de hond geen negatieve gevoelens.